Nominatie Meest Duurzame Kampeerplek 2023
Een nominatie voor de Meest Duurzame Kampeerplek 2023: wat een eer! En tegelijkertijd ook een heel mooie stip op de horizon want we zien deze nominatie zelf als een aanmoeding om onze stappen naar een duurzame bedrijfsvoering steeds sneller en beter te zetten.Vind je het leuk om meer te lezen over onze inspanningen? Lees dan verder. Wil je meteen stemmen op ons? Wacht dan niet te lang en stem uiterlijk 17 september via https://duurzaamheidscongres.nl/stemmen/. Je vindt ons bij Categorie 2: Meest Duurzame Kampeerplek. Op 4 oktober wordt de award uitgereikt op het Duurzaamheidscongres tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs.
Op duurzame missie
Camping 't Weergors is sinds 1964 (al bijna 60 jaar) een camping waar gasten uit voornamelijk Nederland en Duitsland van een vakantie aan de kust genieten. Duurzaamheid heeft altijd onze aandacht gehad in ons familiebedrijf waar inmiddels de 3e generatie eigenaar is. Eerst meer met een focus op natuur, biodiversiteit en natuurbeleving. In de afgelopen jaren is daar de aandacht voor de energietransitie bijgekomen waar we met name in 2022/2023 grote stappen hebben gezet om minder afhankelijk te zijn van de netbeheerder en steeds meer energie zelf op te wekken en op te slaan.
We zien onze weg naar een duurzamere wereld als een van kleine stappen en van vallen en opstaan. Waar we stappen kunnen zetten, zetten we ze. Sommige zaken zoals het scheiden van PD afval en harde plastics blijkt logistiek lastig in de praktijk. Een kampeervakantie is van zichzelf al een duurzaam product en we doen er veel aan om onze voetafdruk als bedrijf zo klein mogelijk te houden. We zijn met onze investeringen in de energietransitie en biodiversiteit zeker niet uniek, gelukkig maar.
Energietransitie: zonnepanelen en accu's
Inmiddels liggen er bij elkaar 400 zonnepanelen op ons terrein met 330 kampeerplaatsen en 30 verhuurobjecten. 198 panelen liggen sinds 2018 op het dak van de bedrijfsloods en 162 panelen liggen sinds mei 2023 op het dak van een camperstalling. De overige 40 zijn verspreid over vakantiewoningen. Samen leveren zij circa 145.000 KwH is de prognose. Op dit moment hebben deze inspanningen al geleid tot 25% minder geïmporteerde stroom ten opzichte van 2022. Over het hele jaar 2023 verwachten we significant minder geïmporteerde stroom, het feit dat we sinds seizoen 2023 bij 80 seizoensplaatsen elektra berekenen naar verbruik draagt daar ook aan bij.
Daarnaast hebben we geïnvesteerd in het opslaan van opgewekte elektriciteit. Een pakket van accu's met een opslagcapaciteit van 60kw, zorgt er nu voor dat we hoge pieken in de avond kunnen opvangen wanneer de zonnepanelen hun werk niet doen.
Circulair bezig zijn is soms gewoon heel praktisch
Nieuwe accommodaties rusten we full-electric uit. De meest recent geplaatste verhuuraccommodatie (Duurzame Duindoorn 4-pers) is geleverd door Haaks.camp. Dit bedrijf specialiseert zich in bouwen met oog op duurzaamheid met een efficiënt energiemanagement en met gebruik van circulaire materialen. Na deze pilot zullen we in de komende jaren onze verhuurchalets stapsgewijs gaan vervangen voor duurzamere varianten.
Eerlijk gezegd is circulair bezig zijn ook soms gewoon heel praktisch en creatief ingegeven: zo transformeerden we in 2022 de nauwelijks nog gebruikte tennisbaan tot 5 verharde camperplaatsen met uitzicht op de dierenweide. We hergebruiken het tennisbaan asfalt; het blijken zeer gewilde camperplaatsen voor gasten in nattere periodes. Een constructie van een voormalige glamping verbouwden we in 2023 tot een 2 persoons trekkershut met restmateriaal uit onze voorraad.
UItdagingen zijn er nog volop; momenteel onderzoeken we bijvoorbeeld hoe we afval kunnen verminderen en plastics en verpakkingen kunnen scheiden uit het restafval. Ook zijn we bezig om ons werkmateriaal te vervangen voor elektrisch aangedreven voertuigen en machines. Veel van het huidige klein materiaal draait overigens al op het meer klimaatvriendelijke Aspen/alkylaatbenzine. Op iets langere termijn liggen er uitdagingen in het verder verduurzamen van het centrumgebouw met restaurant en de sanitairgebouwen.
Impact op de maatschappij
Onder dit onderwerp valt veel. De economische impact laten we hier even buiten beschouwing, want daar is een blog apart over te schrijven (denk aan iedereen die bij de lokale winkels boodschappen gaat doen, etc.). Een aantal zaken die impact maken hebben we hieronder als voorbeeld voor je opgeschreven:
- Als erkend leerbedrijf werken we elk seizoen met diverse stagiaires van opleidingen zoals travel & hospitality, sport, en facilitair management.
- Onze leveranciers zoeken we vooral lokaal, dat varieert van de groothandel, schoonmaakbedrijven, drukwerk tot wasserij, cultuurtechniek en fietsenleverancier.
- We verkopen een klein assortiment streekproducten in de campingwinkel.
- We werken goed samen met lokale en regionale bezienswaardigheden. Zo organiseren we bijvoorbeeld evenementen en initiatieven samen met hen.
- Sinds kort staat er een statiegeld container voor blikjes en petflessen in onze receptie, waarvan de opbrengst naar het onderhoud van een lokaal museum gaat.
- We weten we ons personeel goed aan ons te binden. Vaak komen seizoenskrachten (11 op dit moment) het volgende jaar weer terug. We bieden op dit moment aan 5 collega's een jaarrond dienstverband. Daarnaast werken we al 5 jaar met 1 vrijwilliger die na zijn pensioen graag nog actief is.
- We werken al jaren samen met IVN Natuureducatie en bieden samen educatieve activiteiten en routes aan die ook voor gasten van buiten de camping toegankelijk zijn.
- In 2023 lanceerden we samen deltanomads.nl waarmee we met 4 andere bedrijven op Voorne-Putten ons kampeerproduct in deze unieke omgeving gezamenlijk promoten.
- Ten slotte sponsoren we regelmatig lokale evenementen en initiatieven en zijn we zeer actief in branche- en belangenvertegenwoordiging.
Van nature gedreven
Onze ligging ten opzichte van het Haringvliet (Natura 2000 gebied) maakt dat we van nature een bijzondere band hebben met de natuur om ons heen. Officieel is ons terrein van 16 hectare geen buffergebied van het aangrenzende natuurgebied, maar de praktijk laat zien dat vele soorten op en om de camping fourageren. In de jaren 80 hebben we een vijver aangelegd die inmiddels ook door de gemeente gezien wordt als waardevol natuurgebied. De beplanting op het terrein bestaat voor een groot deel uit inheemse soorten zoals meidoorn, wilg, beuk, fruitbomen met pruim en appel, hazelaar, kastanje. Op steeds meer plekken zaaien we kruiden en grassen in die insecten aantrekken en bovendien een lust voor het oog zijn.
Op ons 5 hectare nog te ontwikkelen terrein zijn we deze zomer met graafwerkzaamheden gestart die het waterbergend vermogen vergroten en de oevers natuurvriendelijker maken. Middenin die nieuwe natuur kunnen straks mensen verblijven, spelen, wandelen en recreëren. De eerste watervogels zijn al gesignaleerd!
Onze gasten komen hier om van deze unieke plek in de Hollandse delta te genieten, we dragen er graag aan bij dat zij dit nog vele jaren kunnen doen. Het winnen van de Duurzame KampeerAwards zou voor ons dan ook een fantastisch uithangbord zijn en een mooie mijlpaal om in 2024 het 60-jarig bestaan van Camping ‘t Weergors mee in te luiden en duurzaam onze weg te vervolgen.